Pluta este un material natural cu proprietăți remarcabile, derivate din structura unică a scoarței de stejar de plută. Aceasta constă într-un fagure compus din celule mici, având forma unor poliedre cu 14 laturi. Interiorul celulelor este umplut complet cu un amestec gazos similar cu aerul.
Proprietățile plutei derivă în mod natural din structura și compoziția chimică a membranelor celulare extrem de puternice și flexibile, care sunt impermeabile și etanșe.
Deoarece 89% din țesutul scoarței este compus din materie gazoasă, densitatea plutei este foarte mică, de la 0,12 la 0,20, fapt care duce la o imensă disproporție între volumul și greutatea materialului.
În 1 cm de țesut sunt mai mult de 40 de milioane de poliedre cu 14 laturi.
Masa redusă
Greutatea specifică a plutei este mai mică decât cea a apei. Această caracteristică face pluta un material ideal pentru construirea obiectelor care trebuie să rămână la suprafața apei sau pentru utilizarea în diferite aplicații care implică contactul cu lichide.
Impermeabilitatea la lichide și gaze
Pluta conține suberin (un compus complex de acizi grași și alcooli organici) care conferă plutei impermeabilitate la lichide și gaze, și contribuie semnificativ la caracteristicile sale de izolare.
Inertitatea și rezistența chimică
Deoarece pluta este, în principal, alcătuită din celuloză și suberină, este rezistentă la mulți solvenți chimici și substanțe corozive. Acest lucru face pluta potrivită pentru utilizarea în medii în care alte materiale ar putea fi afectate de substanțe chimice agresive. Inertitatea chimică face din plută un material fiabil în aplicații precum izolația termică și fonică în construcții.
Pluta păstrează, de asemenea, neutralitatea mirosului.
Rezistența la coroziune biologică
Aceasta este una dintre caracteristicile sale semnificative, păstrându-și rezistența la organisme precum bacterii, fungi sau insecte. Structura sa chimică și proprietățile sale inhibă dezvoltarea și acțiunea microorganismelor care pot deteriora alte materiale.
Proprietăți de izolare termică
Pluta are un coeficient termic (λ) cuprins între 0,037-0,040 W/(mK), ceea ce o face un excelent izolator termic. Ea are o mare inerție termică și reține proprietățile de izolare într-o gamă largă de temperaturi, spre deosebire de alte materiale. De exemplu, polistirenul poate provoca emisii evaporative la temperaturi ridicate, în timp ce pluta rămâne stabilă.
Proprietăţi acustice şi antivibrație
Pluta are capacitatea de a absorbi între 30 și 70% din sunete în banda de frecvențe de la 400 la 4000 Hz. Datorită structurii sale și flexibilității, pluta poate suprima simultan sunetele din aer și zgomotul, precum și elimina podurile acustice. De asemenea, pluta absoarbe și amortizează undele sonore și vibratoare.
Proprietățile ignifuge ale plutei
Pluta este un produs natural care nu susține arderea, menținând rezistența la foc în Euroclasa E. Pluta nu extinde flăcările și nu degajă gaze toxice în timpul arderii.
Elasticitate și revenire la forma inițială:
Membrana celulei de plută este foarte flexibilă, elastică și compresibilă. Aceasta înseamnă că, după ce este supusă presiunii, pluta revine la forma inițială fără a lăsa semne de deformare. Gazul din interiorul celulelor se comprimă sub presiune și revine la volumul inițial după îndepărtarea presiunii.
Proprietăţi antistatice
Suprafața plutei nu acumulează sarcini electrice (este antistatică). Astfel, nu atrage sau absoarbe praful. Suprafețele din plută sunt ușor de curățat și ajută la protejarea împotriva alergiilor, fiind sigure pentru persoanele cu astm.
Durabilitate
Pluta nu se deteriorează în timp și își păstrează proprietățile de-a lungul anilor. Unele elemente din mediu, cum ar fi apa de mare, pot chiar să conserve pluta.
Neutralitate pentru sănătate
Pluta nu este toxică, nu provoacă alergii și nu irită ochii sau mucoasele.
Rezistenţa mecanică
Produsele din plută au o rezistență mecanică ridicată și își mențin proprietățile într-un interval larg de temperatură, de la -80°C până la 140°C.